Gouden tips

Gouden tips

Gouden tips


De tips hieronder zijn niet onder te verdelen in de andere hoofdstukken en kunnen helpen bij het gieten van uw kaarsen.


Inhoud

- Buitenkaarsen
- Binnen kaarsen
- Giettips
- Reinigingstips
- Veiligheidstips
- Nuttige adressen

Buitenkaarsen

1 buitenkaarsen kunnen best in vorstvrije aardewerken vormen worden gegoten. Metalen potten zijn af te raden omdat deze kunnen ontbranden en moeilijker zijn te doven.
2 met buitenkaarsen steeds meer stearine gebruiken (minstens 20%)
3 inprikken tijdens het stolproces is aangeraden.
4 steeds de juiste wiek gebruiken voor buiten om een blijvende brandduur te hebben.
5 doven kan eventueel met dikwandig (oud) glas of potje.

Binnen kaarsen
1 Een kaars zou niet druipen indien de kaars enkele minuten in een mengsel van lauw water en zoutoplossing heeft gelegen.
2 Zwarte kaarsen hebben het dubbele aan kleurstof nodig in vergelijk met andere kleuren. Gebruik ook steeds een maat groter van wiek voor ronde kaarsen. De zwarte kleurstof doet de kaars moeilijker branden.

Giettips

1 De smelt duur kan best oplopen indien u grote smeltemmer(s) gebruikt. Maak gebruik van het nachttarief samen met een instelbare klok zodat u dadelijk aan het werk kan en niet hoeft te wachten tot de paraffine is gesmolten.
2 Bij het gebruik van dompel wax moet de smeltemmer niet volledig gevuld worden maar brengt men een laag boven heet water aan. Twee maal dompelen volstaat om de volledige kaars te bedekken.
3 Het gieten in een glazen eindvorm gebeurd best op de volgende manier: Nodige paraffine Sasolwax 6220 en gebruik geen andere.
- Warm de paraffine ZONDER stearine op met toevoeging van de gewenste kleurstof tot max. 70°C
- Warm de glazen eindvorm op in de oven om een ideale hechting van beide materialen te bekomen.
- De wiek met knoop in een dun laagje paraffine hangen en laten uitharden. Op de nog lauwe paraffine de volledige container (glazen vorm) vullen in één gietbeurt.
4 Siliconen mallen zijn gevoelig aan zuren, zoals stearine een zuur is. Een polimeer, zoals vybar, zal voorkomen dat uw siliconen mal snel onbruikbaar wordt.

Reinigingstips

1 Mica folie beschermt de werktafel en blijft kleven door de statische elektriciteit en is makkelijk te verwijderen na het gieten. Zo hoeft u geen extra werkruimte te hebben voor het beoefenen van uw hobby.
2 Terpentijn is ideaal indien men paraffine moet verwijderen van abbrassieve ondergronden zoals hout, marmer, kledij...
3 Een standaard bakoven ingesteld op 70°C laat gebruikte kaarsvormen er als nieuw uitzien. Aangeslagen gietvormen kan na het losmaken van de kaars uit zijn vorm de kaars stukjes laten afbreken.

Hoe je kaarsen kan maken kon je hier al lezen.
Maar in deze rubriek geef ik graag belangrijke tips.

Gebruik van onze gekleurde paraffine.

Onze gekleurde paraffine is ondertussen uitgebreid voor volgende toepassingen:

- Gekleurde paraffine voor binnen.
- Gekleurde paraffine voor buiten.
- Gekleurde paraffine voor glazen vormen.
- Gekleurde - geparfumeerde paraffine voor binnen en buiten.

Voor elke kaars dient de juiste paraffine te worden gekozen.

Een voorbeeld: als je de paraffine zou kiezen voor glazen vormen zal deze niet loskomen uit de vorm. Deze paraffine is zo samengesteld dat ze weinig krimpt en hecht aan de vorm. Daar waar elke andere gekleurde paraffine uit ons aanbod zal loskomen uit de gietvorm nadat deze volledig is uitgehard.

Hoe wordt onze gekleurde paraffine samengesteld?

Elke kleur van onze gekleurde paraffine krijgt zijn eigen samenstelling mee.

VB: De witte gekleurde paraffine zal minder kleurstoffen bevatten dan een donker gekleurde paraffine. De toevoeging van stearine heeft eveneens een hoger percentage dan de donkerdere kleuren. De prijs van de gekleurde paraffine is dus in evenwicht met betrekking tot de gebruikte kleurstoffen en stearine. Uitzondering zijn de additieve kleuren of ook basis kleuren gebruikt in ons atelier. Deze zijn rood, groen en blauw. Het samenstellen van de gekleurde paraffine met deze kleurstoffen verloopt los van het ganse pallet aan kleuren dat wij aanbieden. De subtractieve kleuren hebben als basis Cyaan, yellow en magenta. Deze kleuren worden gebruikt om ons aanbod te mengen. Kort samengevat bevat ons aanbod een mengeling van de subtractieve basis kleuren en vormen zo ons 31 kleuren pallet. In principe kunnen we dus elke kleur uit de RAL kaart aanbieden door gebruik te maken van het additieve en subtractieve kleuren gamma. Een kleur op maat gemaakt kan enkel bij grotere hoeveelheden afname. Wij stockeren voor u de samengestelde kleur voor latere afname. Deze werking garandeert kleur vastheid. Prijs voor zelf samengestelde kleuren op aanvraag.

Kleur toepassing

Er is een uitzondering waar aandacht moet worden aan gegeven bij het gieten van kaarsen en dit geld voor al onze gekleurde of geparfumeerde paraffine en dit voor zowel binnen als buiten.

Het gaat om de kleuren ZWART en ROOD. Deze beide kleuren vragen om uw aandacht om de eenvoudige reden dat zij een extra behandeling kregen bij de samenstelling als gekleurde paraffine. Uit de overtuiging dat gekleurde paraffine kleurvast dient te zijn wat zeer moeilijk te bekomen is voor zwart en rood omdat deze kleuren een witte waas geven indien de juiste samenstelling niet word gebruikt. Deze beide kleuren kregen extra kleurstoffen toegevoegd voor de kleurvastheid en gaan dus moeilijker branden daarom dient u als volgt te werk te gaan.

- Gebruik het dubbele van wiek diameter als de gewenste brand diameter.
- Giet deze kleuren op bij de minimumtemperatuur (56°C bij standaard gietvormen)
- Bij het aansteken van de kaars steeds de wiek eerst tot 1cm afknippen.


Veiligheidstips bij het maken

1 Houd steeds een branddeken in de buurt van de smeltketel of een emmer fijn zand indien er moet geblust worden.

2 Houd de temperatuur van de paraffine constant in het oog. Zowel voor de kwaliteit van de kaars als voor het plots stijgen naar gevaarlijke temperaturen (180°C laat paraffine spontaan ontbranden)

3 Gebruik een bain-marie om de paraffine te smelten of kies voor één van onze smeltketels. Open vuur in de buurt om de paraffine tot smelten te brengen is uit den boze.

Veiligheidstips bij het branden

1 Laat een brandende kaars nooit alleen.

2 Denk aan het onberekenbare van kinderen of huisdieren met vuur.

3 Plaats een brandende kaars op een vuurvaste ondergrond.

4 Houdt rekening met tocht en andere luchtstromen die een brandende kaars ongelijkmatig doen opbranden. Draai daarom een brandende kaars regelmatig. Duw indien nodig de randen naar binnen.

5 Houdt de lont kort +/- 10 tot 12mm.

6 Veel lak-, verf en andere meubelbeschermers reageren met de paraffine en/of kleurstoffen in een kaars. Bescherm uw meubels met een onderzetter.


 
Terug naar blog

Reactie plaatsen