Kaarsen leren maken.

Kaarsen leren maken - samenvatting

Basis materialen om kaarsen te maken.
Volgende basis materialen zijn nodig om de meest eenvoudige kaars te maken.
Gietvormen welke bestand zijn tegen een maximale temperatuur van 100°
--------------------------------------------------------------------------------------

Voorbereiding van de gietvorm.

Ga als volgt te werk (foto's volgen hier nog):
1 Gebruik een stevige dikke naald welke door de gietvorm (onderaan) kan worden geleid.
2 Door de naald komt de te gebruiken wiek welke van toepassing is voor de te gieten kaars. (dikte lont zie onderaan). Plaats ook de afsluiting van de kaarsvorm over de naald en leid de dichting af langs de lont zodat alles (gietvorm en lont en naald bovenaan mooi recht gespannen staat. Nadat de naald met wiek door de opening onderaan de vorm is geschoven mag de lont bovenaan de gietvorm vastgemaakt worden aan een naald of ander stevig materiaal. (ik gebruik metalen staafjes of naalden)
Nadat alles stevig is vastgemaakt (lont, lonthouder,...) kan onderaan de vorm waar het uiteinde van de lont zit, afgeknipt worden.
Zorg er steeds voor dat de wiek steeds recht en dus niet gedraaid zit in de gietvorm. De getorste vorm van de wiek kan onrustig branden met zich mee brengen.
Gebruik steeds platte wieken (zijn verstevigd) in plaats van ronde wieken. Bij gebruik van enkel stearine zijn ronde wieken aangewezen.

Voorbereiding gieten in glazen vormen.

1 Gebruik ons wiekvoetje met hoge nek. Haal de wiek door het wiekvoetje.
2 Knijp de hals van het wiekvoetje dicht zodat de wiek niet loskomt.
3 Hang de wiek op met een naald of houten stokje (saté stokje bv.)
4 Gebruik onze paraffine voor glas, deze paraffine hecht beter aan het glas of andere materialen zoals aardewerk, plastiek,...
5 Verwarm de paraffine voor glas, zonder stearine toe te voegen, tot 68° C.
6 Voeg kleurstof en/of geur pas aan het einde toe als de paraffine de juiste temperatuur heeft.
7 Giet rustig de paraffine in de vorm en corigeer de wiek met wiekvoetje naar het centrum van de kaars vorm.

Paraffine voor glas heeft de eigenschap een lage krimp te hebben. Na het uitharden van de paraffine zal éénmaal opgieten volstaan.

Voorbereiding dompelkaarsen (tafelkaarsen)


Tafelkaarsen worden gedompeld om zo laagje per laagje tot de gewenste dikte te komen. Deze vorm van kaarsen maken kan niet gegoten worden wel geperst zoals bij de goedkopere producten welke op de markt zijn te verkrijgen.
Hoe te werk gaan?
1 gebruik de dunste wiek (3x7)
2 dompelen gebeurd met een houder waar de wiek wordt over gelegd en dit met houders van 6 kaarsen of meerdere. Zorg ook bij deze vorm van kaarsen dat de wiek mooi recht wordt aangebracht en niet gedraaid is aangespannen.
3 Dompelen gebeurd in een ketel hoog genoeg om de gewenste lengte van de kaars te bekomen. Een ideale temperatuur is 71°C, zo laag mogelijk dus omdat tussen elke dompeling even moet gewacht worden dat de vorige laag kan uitharden. Als men begint te dompelen moet het volledige proces afgelegd worden anders ontstaan er lagen welke kunnen loskomen van elkaar.
4 Het dompelen is ongeveer 15 tot 30 maal afhankelijk van de gewenste dikte van de tafelkaars.
5 De laatste dompeling gebeurd best bij 85°C om een glad oppervlakte te bekomen.
Tip: laat de dompelkaarsen enkele uren uitharden. Indien de kaarsen niet zijn uitgehard zal deze bij het losmaken van de houder krom trekken door de krimp van de paraffine.

Verhoudingen van stearine en paraffine
Met kaarsrestanten
Indien u bij het vervaardigen van uw eerste kaarsen zal u waarschijnlijk gebruik maken van kaarsresten die u zelf had of gekregen hebt. Omdat we niet steeds de samenstelling kennen van kaarsresten welke niet zelf zijn gemaakt raad ik u aan volgende verhoudingen te gebruiken. Het is ook van groot belang dat de kaarsrestanten eerst goed worden gereinigd. Smelt de kaarsrestanten en giet alles door een metalen fijne zeef waarin u één velletje van een papieren zakdoek vormt zodat onreinheden en oude wieken achter blijven.
50% kaarsresten
50% nieuwe paraffine
10% stearine = van de verhouding kaarsresten/paraffine.
Paraffine kaars.
Bij het maken van kaarsen met nieuwe paraffine is de verhouding:
85% à 90% paraffine van een goede kwaliteit
15% à 10% stearine van een goede kwaliteit
Indien u meer stearine zou gebruiken zal de paraffine sneller opbranden dan de stearine met als gevolg dat de wiek te klein word en de kaars dooft.
Dikte lont/wiek
Er bestaan hoofdzakelijk twee soorten wieken. Platte en ronde wieken. Ik maak uitsluitend gebruik van de platte wieken welke ook verstevigd zijn. De reden dat platte wieken worden gebruikt is vooral van belang bij paraffine kaarsen. Stearine kaarsen lenen zich meer tot de ronde wieken.
Welke dikte bestaan er voor wieken en hun bijpassende brandcirkel.
Diameter kaars Omschrijving wiek
Binnenkaarsen
1 1cm tot 5cm (3x7)
2 5cm tot 6cm (3x8)
3 6cm tot 7cm (3x9)
4 7cm tot 8cm (3x10)
5 8cm tot 10cm (3x12)
Buitenkaarsen
1 10cm tot 20cm (5mm)
2 12cm tot 22cm (7mm)
3 15cm tot 25cm (9mm)

4 20cm tot 30cm (12mm)
-------------------------------------------------------------------------------------
Voorbereiding van de vorm
Voorbereiding voor het gieten van de vormen.
1 Eerst dient de stearine in de smeltketel tot een vloeistof te komen. De stearine heeft een waterig uitzicht als deze materie volledig is gesmolten.
2 Een eventuele kleurstof kan toegediend worden aan de stearine in het smeltproces. De toevoeging van een kleurstof dient te gebeuren voor de paraffine word toegediend.
3 Paraffine in de juiste verhouding toevoegen aan het reeds gesmolten mengsel. (zie puntje 3-Voorbereiding van de vorm)
Temperaturen gebruikt bij het gieten.
Er zijn verschillende temperaturen bruikbaar bij het gieten van kaarsen. Alles hangt af van het gewenste uitzicht en resultaat.
Paraffine smelt op 56°C en vat vuur bij 180°C
Om een gladde structuur te bekomen van de kaars (bij gebruik van plastieken gietvormen) ligt tussen de 80°C en 90°C. Het verschil tussen beide temperaturen hangt af van de omgeving waar u kaarsen vervaardigt of het seizoen. In de zomer zal een kaars trager stollen dan in de winter. Ikzelf gebruik 76° à 78° in een stabiele temperatuur in mijn atelier. Een collega giet zelfs nog met een lagere temperatuur voor hetzelfde resultaat namelijk op 72°C
Indien u een te lage temperatuur heeft gebruikt maar toch een glanzende kaars wenst zonder de kaars te moeten versmelten kan u steeds gebruik maken van een dompellak.
Bij temperaturen lager dan 71°C krijgt u een gemarmerd uitzicht van de kaars. U zult dan wel meer de gietvorm moeten reinigen. Deze werkwijze van lagere temperaturen gebruiken word ook koud gieten genoemd. Om een egaler uitzicht te verkrijgen kan u beter marmer wax gebruiken.
Indien het paraffine mengsel de 100°C heeft overschreden kan dit mengsel enkel nog gebruikt worden voor het maken van buitenkaarsen.

GEBRUIK CONSTANT UW THERMOMETER !! om een constante giet temperatuur te behouden.
Terug naar blog

Reactie plaatsen